BIO spotrebiteľ

V akom rozsahu kontrolovať kvalitu vody

28.06.2006 00:04
Pracovníci špecializovaných hygienických laboratórií sú schopní vykonať rozbor vody v celom rozsahu príslušnej normy.
Celý rozsah normy sa však pri bežnej kontrole studne alebo vrtu obvykle nevykonáva - predovšetkým z hľadiska ekonomického, stál by totiž okolo 5 000 SKK.

Úplne postačujúce je vykonanie skráteného rozsahu rozboru.

Ak je rozbor vykonaný ku kolaudácii, keď je potrebné stanoviť viac parametrov, napr. aj vybrané ťažké kovy, je táto cena okolo 1 000 SKK, v prípade priebežnej kontroly je vykonaný ešte užší výber (tzv. súkromný rozsah), ktorý stojí okolo 800 SKK a ktorý je stanovený tak, aby v ňom boli zahrnuté tie najdôležitejšie sledované parametre.

Až po ich eventuálnom prekročení, resp. pri prekročení hodnôt alebo limitov niektorých významných ukazovateľov, ktoré sú indikátorom ďalšieho možného znečistenia studne, obvykle laboratórium odporúča vykonať tieto ďalšie analýzy


Článok vyšiel v rámci seriálu starostlivosť o miestne studne. Ten je rozdelený do niekoľkých samostatných článkov, ku ktorým sa môžete aj samostatne vyjadriť, alebo pridať konkrétnu otázku:






Hodnotenie: 80%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Rudolf PadoPredseda a projektový manažér OZ TATRY. Vyštudoval geológiu a geochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. OZ
TATRY realizuje dlhodobú víziu nazvanú Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne.

Diskusia: V akom rozsahu kontrolovať kvalitu ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Toky nie sú stoky!
    Občianske združenie TATRY z Liptovského Mikuláša v spolupráci s Centrom environmentálnych aktivít z Trenčína Vám na serveri BIO spotrebiteľ ponúkajú možnosť vydať sa na cestu vody. Chceme ukázať, akou zraniteľnou je krajina a čo môžeme urobiť preto, aby sa stala nielen vizuálne krajšou, ale aj ekologicky stabilnejšou a produkčnejšou.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií