BIO spotrebiteľ

Pŕhľava (Žihľava)
Urtica urens, U. dioica

10.03.2006 11:54
Žihľava je dobre známa rastlina. Rastie voľne v prírode na lúkach, pasienkoch, na okrajoch komunikácií a tokov, na medziach a pod. Jej životaschopnosť sa prejavuje aj tým, že sa jej darí aj v rozvalinách, ale najviac sa vyskytuje na miestach, kde je v pôde vyšší obsah dusíka.

Všetky u nás rastúce druhy pŕhľavy sa dajú použiť ako korenie aj ako zelenina. Mladé rastlinky, trhané zjari, majú dostatok vitamínov, minerálnych látok - železa, horčíka, mangánu, veľa organických kyselín, fytoncídov a iných účinných látok. Korene obsahujú viac trieslovín ako listy a tiež veľké množstvo minerálnych látok, najmä vápnika.

Pŕhľava podporuje trávenie, posilňuje činnosť čriev, pomáha pri krvotvorbe (anémie), znižuje obsah cukru v krvi a pôsobí močopudne. Pre vysoký obsah chlorofylu pôsobí tonizujúco, zlepšuje látkovú výmenu a odporúča sa preventívne pri artérioskleróze.

Známe sú aj liečebné účinky žihľavy pri reumatických ochoreniach, pri liečbe prostaty, i mimoriadnych psychických záťažiach. Je to jedna z mála rastlín s veľmi širokým spektrom liečebných účinkov a pre ľahkú dostupnosť si zaslúži oveľa väčšiu pozornosť u lekárov i laickej verejnosti. Užívanie pŕhľavy ako lieku i potraviny sa odporúča preventívne aj u zdravých ľudí, fyzicky i duševne ťažko pracujúcich. Veľmi dobre pôsobí aj na detský organizmus.

Kedysi sa na vidieku z posekaných listov pŕhľavy varil prívarok. Aj dnes sa odporúča podávať v takejto úprave, pretože má omnoho výhodnejšie vlastnosti ako všeobecne známy špenát. Môže sa pridávať do omeliet, jarných polievok, šalátov, plniek a rôznych zeleninových jedál. Pálčivosť pŕhľavy sa stratí sparením listov pred úpravou.

Šalát ako súčasť jarnej očistnej kúry
Mladé lístky pŕhľavy dobre umyjeme, nasekáme nadrobno, pokvapkáme šťavou z citróna a lyžičkou olivového alebo slnečnicového oleja, alebo podľa chuti zalejeme jogurtom. Môžeme pridať kôpor, petržlenovú vňať, žeruchu, pre zmenu aj postrúhané jablko alebo mrkvu. Dobre premiešaný šalát dáme odstáť na 15 - 20 minút do chladničky.

Najúčinnejšie sú prvé jarné vyrastené listy. Takýto šalát by sme mali konzumovať denne aspoň 7 - 14 dní. Ak nemáme čas na jeho prípravu, pripravíme si šťavu z mladých listov rozmixovaním s troškou vody. Užíva sa 4-5 lyžíc denne. Nepripravuje sa do zásoby, pretože v styku so vzdušným kyslíkom rýchle oxiduje.

žihľava jarné očistné kúry




Hodnotenie: 86.6%, 3 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Bc. Mária Kleňovápôvodne učiteľka, posledných 15 rokov sa venuje výžive. Autorka 2 kníh: Čítanie o korení a Pestovanie a praktické využitie menej známych druhov zeleniny.

Diskusia: Pŕhľava ...

    nie celkom neškodná


    Žihľava je skutočne skladom liečivých látok,enzímov a vitaminov .No treba spomenuť ,že obsahuje toxickú látku, ktorá vmnožstve 10 miliontine gramu spôsobuje pľuzgiere. Táto nešpecifikovaná látka sa vrom ničí. A tu je kameň úrazu, lebo varom sa ničia niektoré vitaminy, všetky enzými . Čiže varom upravovaná žihľava stráca na kvalite .
    Zaujimalo by ma jestli niekto vie studený / bezstrátový / spôsob likvidácie tejto prhlivej látky.
    Ďakujem
    Alexander   Reagovať
     
    0
     
    0

    Ja sa obavam, ze taketo strachy nemaju velke opodstatnenie. Vsimame si prkotiny a hlavny zmysel nam unika. TIez som citala jeden velmi dobry clanok o zihlave na: http://www.fitcomplex.sk/clanky/ako-pouzit-liecivu-zihlavu-inspirujte-sa-receptami-nasich-predkov
      Reagovať
     
    0
     
    0

    Odpoveď

    Pŕhľava obsahuje okrem enzýmov aj veľa iných účinných látok, ktoré náš organizmus potrebuje. Listy obsahujú veľké množstvo chlorofylu, ktorý pôsobí ako antioxidant, je zdrojom mnohých minerálnych látok, provitamínu A - beta karoténu a ďalších vitamínov. Všetko však musíme konzumovať s mierou. Čaj stačí piť v množstve 2 decilitre ráno každý druhý deň 2 dcl denne v trvaní 2 týždňov, potom urobiť prestávku. Pri pití čajov z rastlín platí zásada, že tieto treba striedať a vyslovene liečivé rastliny používať v čase ochorenia, v opačnom prípade sa môže stať, že organizmus si na ne zvykne.
    Ing. Mária Kleňová   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Pŕhľava (Žihľava)

    zihlavu odporucam na kozne problemy - (reklamy odkaz bol zmazany - ADMIN)
    idka   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Zdravie
Rubrika zameraná na zdravý životný štýl, zdravie z prírody a z (bio) potravín.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií