Všetky u nás rastúce druhy pŕhľavy sa dajú použiť ako korenie aj ako zelenina. Mladé rastlinky, trhané zjari, majú dostatok vitamínov, minerálnych látok - železa, horčíka, mangánu, veľa organických kyselín, fytoncídov a iných účinných látok. Korene obsahujú viac trieslovín ako listy a tiež veľké množstvo minerálnych látok, najmä vápnika.
Pŕhľava podporuje trávenie, posilňuje činnosť čriev, pomáha pri krvotvorbe (anémie), znižuje obsah cukru v krvi a pôsobí močopudne. Pre vysoký obsah chlorofylu pôsobí tonizujúco, zlepšuje látkovú výmenu a odporúča sa preventívne pri artérioskleróze.
Známe sú aj liečebné účinky žihľavy pri reumatických ochoreniach, pri liečbe prostaty, i mimoriadnych psychických záťažiach. Je to jedna z mála rastlín s veľmi širokým spektrom liečebných účinkov a pre ľahkú dostupnosť si zaslúži oveľa väčšiu pozornosť u lekárov i laickej verejnosti. Užívanie pŕhľavy ako lieku i potraviny sa odporúča preventívne aj u zdravých ľudí, fyzicky i duševne ťažko pracujúcich. Veľmi dobre pôsobí aj na detský organizmus.
Kedysi sa na vidieku z posekaných listov pŕhľavy varil prívarok. Aj dnes sa odporúča podávať v takejto úprave, pretože má omnoho výhodnejšie vlastnosti ako všeobecne známy špenát. Môže sa pridávať do omeliet, jarných polievok, šalátov, plniek a rôznych zeleninových jedál. Pálčivosť pŕhľavy sa stratí sparením listov pred úpravou.
Šalát ako súčasť jarnej očistnej kúry
Mladé lístky pŕhľavy dobre umyjeme, nasekáme nadrobno, pokvapkáme šťavou z citróna a lyžičkou olivového alebo slnečnicového oleja, alebo podľa chuti zalejeme jogurtom. Môžeme pridať kôpor, petržlenovú vňať, žeruchu, pre zmenu aj postrúhané jablko alebo mrkvu. Dobre premiešaný šalát dáme odstáť na 15 - 20 minút do chladničky.
Najúčinnejšie sú prvé jarné vyrastené listy. Takýto šalát by sme mali konzumovať denne aspoň 7 - 14 dní. Ak nemáme čas na jeho prípravu, pripravíme si šťavu z mladých listov rozmixovaním s troškou vody. Užíva sa 4-5 lyžíc denne. Nepripravuje sa do zásoby, pretože v styku so vzdušným kyslíkom rýchle oxiduje.