BIO spotrebiteľ

Zima a prikrmovanie vtáctva
Toky nie sú stoky! (8)

07.09.2006 09:16
Nesprávnym prikrmovaním môžeme vtákom skôr ublížiť, ako pomôcť. Preto je potrebné vyhýbať sa chybám a dodržiavať určité pravidlá.

Niekoľko rád na začiatok

Nie je dobre dávať vtáctvu akékoľvek zvyšky z kuchyne. V krmive rozhodne nesmie byť: kysnuté jedlo, skazená potrava, korenie, soľ.

Psy a mačky sú síce obľúbené, ale vtáčikom môžu ľahko ublížiť. Pri prikrmovaní musíme na to pamätať a potravu umiestniť mimo ich dosahu.

Našu snahu môžu zmariť aj veveričky – zlodejky. Ich pozorovanie je však tiež zábavne. Aby nezjedli všetko, možno ich odlákať kukuričným klasom napichnutým v dostatočnej vzdialenosti od krmiva pre vtáctvo alebo im znemožniť prístup ku kŕmidlu priviazaním bodliakov.

Vtáctvo prikrmujeme len vtedy, keď je súvislá snehová pokrývka. Krmivo umiestnime na miesto, ktoré je dobré chránené pred nepriazňou počasia a zároveň je kedykoľvek dostupné.

Potravu rozsypeme na väčšiu plochu, aby sa mohlo kŕmiť viac vtáčikov naraz. Nezabudneme kŕmidlo pravidelne kontrolovať a čistiť, čím zabránime rozširovaniu vtáčích chorôb. Robíme tak aj počas roka, aby sme zabránili zahniezdeniu bĺch, roztočov, včiel, sršňov a iného hmyzu. Ak začneme vtáčiky prikrmovať, je potrebné v tom pokračovať každý deň, približne v tom istom čase počas celej zimy, aby sa mohli spoľahnúť na naše zásoby.

Niekoľko typov na kŕmidlá

Obrátený kvetináč
Cez dierku na dne staršieho kvetináča prevlečieme konárik a prevlečený koniec upevnime drôt. Do roztopeného tuku pridáme ovsené vločky a semená v pomere jeden diel tuku ku dvom dielom semien. Zmes nalejeme do kvetináča, necháme stuhnúť a kvetináč zavesíme na drôt hore dnom. Toto kŕmidlo vyhovuje najmä vtákom, ktoré sú pri zberaní potravy zavesené, napr. sýkorka, brhlík, ďateľ.

Miskovité kŕmidlo
Misku spod kvetináča pripevníme hore dnom k doske štyrmi samorezkami tak, aby tvorila strechu. Dvoma rovnako dlhými hranolmi ju spojíme s druhou spodnou miskou dvoma samorezkami. Kŕmidlo možno zavesiť na strom alebo na iné vhodné miesto.

Čím prikrmovať?

  • Semienka a jadierka - slnečnica, ľan, mak, proso, obilie, jablká, hrušky, nesolené orechy a oriešky, borovicové a smrekové šušky, bodliaky, peniažtek, skorocel, semienka z buka, jelší, tekvíc, uhoriek a iné.
  • Bobuľovité plody – jarabina, šípka, vtáčí zob.
  • Ryža – varená, ale nesolená.
  • Bravčová masť alebo loj – nesolené, je to hlavný zdroj potrebnej energie.
  • Zemiaky – varené bez soli, vychladené a pokrájané.
  • Ovocie – celé alebo nakrájané na kúsky.
  • Kosti – nevarené s mäsom alebo s tukom.

Vtáčia reštaurácia

Ak ste šikovní a chcete vtáčím priateľom pripraviť lahodnú maškrtu, tak sa nechajte inšpirovať nasledujúcimi receptami na vtáčie špeciality.

Hrozienková maškrta
Zmiešame 140 g múky, hrsť hrozienok, 30 g margarínu a 40 g bravčovej masti. Pridáme 1 polievkovú lyžicu vody a zamiesime pevné cesto. Cesto rozdelíme na menšie kúsky, ktoré natlačíme do otvorených borovicových šušiek a zavesíme ich na konár, balkón alebo iné miesto.

Rýchly vtáčí koláč
Do misky so semienkami (druh semien si môžete vybrať, najlepšia je zmes) pridáme hrozienka, oriešky a trochu strúhaného syra. V hrnci roztopíme 85 g tuku (masť, loj Hera) a všetky suroviny tam vsypeme tak, aby celkový objem tuku a semien bol 1 : 2. Zmes nalejeme do kŕmidla „obrátený kvetináč“.

Červíky
Nejde o skutočné červíky! Do misky nasypeme 85 g múky a zmiešame ju s 30 g margarínu. Suchú vymiešanú zmes nadrobíme na malé kúsky, ktoré vyzerajú ako červíky. Tieto „červíky“ nasypeme do kŕmidiel na obločnú rímsu.

Vtáčie hry

Aby ste sa o vtáčiky nielen starali, ale aj zistili aké majú pocity, môžete sa zahrať niekoľko hier:

Mačka a vtáčik
Hráči sa chytia za ruky a vytvoria veľký kruh. Dvaja dobrovoľníci sa stanú na chvíľu nepriateľmi – jeden predstavuje mačku a druhý vtáčika. Mačka sa pohybuje najprv po vonkajšej strane kruhu a vtáčik vo vnútri. Mačka sa snaží vtáčika chytiť. Hráči tvoriaci reťaz prepúšťajú vtáčika podľa potreby, niekedy pustia aj mačku. Hra končí, keď mačka vtáčika chytí.

Kocúr a vrabec
Vyberieme jedného vrabca a dvoch kocúrov. Vrabcovi zaviažeme oči šatkou, bude sa riadiť iba sluchom. Určení kocúry sa správajú ako naozajstní kocúry – opatrne sa približujú ku koristi, ktorú chytia skokom alebo rýchlym behom. K vrabcovi sa však musia dostať čo najtichšie. Koho vrabec začuje, ukáže naňho prstom. Ak ukázal správne, kocúr opustí hraciu plochu. Ak sa kocúrovi podarí dotknúť sa vrabca rukou, vyhral a stáva sa jeho korisťou. Hra môže pokračovať diskusiou na tému dravec – korisť a adaptácia.

Na vranu
Jeden hráč predstavuje vranu, ktorá stráži hniezdo s piatimi vajciami. Vranie hniezdo naznačíme metrovým kruhom. Vajcia budú loptičky alebo handrové gule. Ostatní hráči podnikajú na hniezdo z rôznych strán výpady a snažia sa vrane zobrať jedno vajce. Vrana pobieha okolo hniezda a ak niekoho ťapne, vymení si s nim rolu. Tak to pokračuje, až je všetkých 5 vajec ukoristených. Potom sa začína druha časť hry. Vrane zaviažeme na chvíľu oči a vajcia schováme na jednu kopu niekde v 20 – metrovom okruhu okolo hniezda. Vo chvíle, keď vrana vajcia nájde, sa všetci rozutekajú. Vrana pozbiera handrové gule a začne utekajúcich hráčov triafať. Každou guľou smie hodiť len raz – keď netrafí, nechá ju ležať na zemi. Ak niekoho zasiahne, predá mu svoju rolu. Ak nie, ostáva vranou aj v ďalšom kole hry.

Vtáčiky na stromoch
Deti rozdelíme na vtáčikov a stromy. Pustíme hudbu a vtáčiky začnú poletovať po lese. Pokiaľ hraje hudba, znamená to, že je pekné počasie a vtáčiky môžu lietať. Ak sa hudba zastaví, začne búrka a vtáčiky si musia nájsť prístrešie niekde pod konármi stromov. V prvom kole tvorí vtáčiky štvrtina detí. V každom ďalšom kole sa jeden strom stane vtáčikom, až napokon ostane iba jeden strom, pod ktorý sa musia natlačiť všetci. Celkom na záver sú vtáčikmi všetci a stromom je len vedúci. S deťmi sa môžete porozprávať o význame stromov pre vtáctvo.

Mačka a vták
Deti sa postavia do tesnejšieho kruhu. Máme tri lopty, z ktorých jedna je odlišná a predstavuje vtáčika. Vtáčik chce letieť, ale je veľmi unavený a bude teda letieť veľmi pomaly, budeme si ho podávať dookola. Keď ukončí tento let, bude si chcieť zalietať rýchlejšie. Vedúci povie: „Zastav sa a leť“, prestaneme s podávaním a začneme ho gúľať naprieč kruhom. Viackrát prevedieme obmenu letu a podávania, až vedúci povie: „Ach jaj, mačka je tu“. Do kruhu pustíme druhú loptu, ktorá tiež bude behať dookola. Mačka však môže iba behať, váčik aj lietať, takže keď ho mačka dostihne, vtáčik vzlietne (odgúľame ho). Ak zvládneme tieto pohyby, vpustíme do kruhu ďalšiu mačku.





Hodnotenie: 85.8%, 14 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Rudolf PadoPredseda a projektový manažér OZ TATRY. Vyštudoval geológiu a geochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. OZ
TATRY realizuje dlhodobú víziu nazvanú Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne.

Súvisiace články


Diskusia: Zima a prikrmovanie ...

    je to perfektne ze existuju stranky o prikrmovani super
      Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Zima a prikrmovanie vtáctva

    Môžem dať vtáčikom aj sušené ovocie????
    milpav006   Reagovať
     
    2
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Toky nie sú stoky!
Občianske združenie TATRY z Liptovského Mikuláša v spolupráci s Centrom environmentálnych aktivít z Trenčína Vám na serveri BIO spotrebiteľ ponúkajú možnosť vydať sa na cestu vody. Chceme ukázať, akou zraniteľnou je krajina a čo môžeme urobiť preto, aby sa stala nielen vizuálne krajšou, ale aj ekologicky stabilnejšou a produkčnejšou.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií