BIO spotrebiteľ

Rast a teplota

18.10.2006 00:33
Rast a teplota - školský pokus.
Pomôcky:
4 črepníky (horný priemer 12 cm), záhradná zemina, 6 naklíčených zŕn kukurice, 6 naklíčených zŕn fazule, 2 izbové teplomery, tuš, vlasový štetec, milimetrové meradlo.

Pracovný postup:
4 črepníky naplníme záhradnou zeminou. Do dvoch zasadíme 3 naklíčené zrná kukurice a do ďalších dvoch dáme po 3 naklíčené semená fazule. Črepník s kukuricou a fazuľou postavíme na svetlo pri teplote asi 20 stupňov C, druhé dva črepníky s kukuricou a fazuľou postavíme na svetlo pri teplote asi 10 stupňovC. 2 cm dlhé stonky označíme na konci čiarkou (tušom), od ktorej meriame v 5-dňových intervaloch prírastky. Po meraní označíme koniec stonky vždy čiarkou. Prírastky zakresľujeme do grafu.

Pozorovanie:
O 2 týždne zistíme, že fazuľa rastie pri 20 stupňovC rýchlejšie ako kukurica. Pri teplote 10 stupňovC rastú obe rastliny rovnako pomaly.

Záver:
Z toho sa dá usúdiť, že teplota 20 stupňovC vyhovuje rastu fazule (je menej náročná na teplotu pre optimálny rast než kukurica).


Článok vyšie v rámci série článkov Ochrana pôdy - školské pokusy.





Hodnotenie: 70%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Rudolf PadoPredseda a projektový manažér OZ TATRY. Vyštudoval geológiu a geochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. OZ
TATRY realizuje dlhodobú víziu nazvanú Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne.

Súvisiace články


Diskusia: Rast ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Toky nie sú stoky!
    Občianske združenie TATRY z Liptovského Mikuláša v spolupráci s Centrom environmentálnych aktivít z Trenčína Vám na serveri BIO spotrebiteľ ponúkajú možnosť vydať sa na cestu vody. Chceme ukázať, akou zraniteľnou je krajina a čo môžeme urobiť preto, aby sa stala nielen vizuálne krajšou, ale aj ekologicky stabilnejšou a produkčnejšou.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií