Potrebujeme:
- 4 polievkové lyžice BIO špaldových vločiek
- 4 mrkvy
- 1 kaleráb
- ½ šálky hrášku
- 1 polievkovú lyžicu masla
- Pažítku
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
Postup:
Mrkvu a kaleráb očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle a mierne opražíme na masle. Prilejeme vodu, osolíme a privedieme do varu. Pridáme hrášok a ešte chvíľku povaríme. Pridáme špaldové vločky a dovaríme. Podávame s pažítkou a roztlačeným cesnakom.
Náš tip:
Špaldové vločky môžeme nahradiť bio ovsenými, ražnými alebo pohánkovými.
Pokiaľ nepridáme do polievky
cesnak je výborná pre maličké deti.
Info pre Vaše zdravie
Pšenica špalda je jednou z najstarších a najkvalitnejších kultúrnych obilnín. Jej zrná sú pevne uzatvorené v plevách, ktoré ju chránia pred plesňami a emisiami.
Pšenica špalda:
- je výborným zdrojom niektorých vitamínov skupiny B, predovšetkým thiamínu (B1), riboflavínu (B2), ale aj niacínu
- zaujímavý je tiež obsah beta-karoténu, ktorý pôsobí na bunky v tele regeneračne
- vyšší je obsah draslíku, dôležitého pre reguláciu osmotického tlaku v bunkách, síry a horčíka
- obsah škrobu je porovnateľný s potravinárskou pšenicou, ale obsah stráviteľných cukrov je podstatne nižší. Je teda veľmi vhodná aj pre diabetikov.
Zo zdravotného hľadiska sa špalde pripisujú pozitívne účinky na stimuláciu imunitného systému, cení sa jej ľahká stráviteľnosť a vhodnosť pri liečbe niektorých alergií.
Špaldové vločky sú výbornou zložkou
musli, ich oriešková chuť je nezameniteľná. Sú výborné aj samostatne alebo ako zložka plniek do mäsa.