Pohánkový šalát v ktorom nechýba zelenina je ďalší recept na toto leto. Samozrejme nevynecháme ani užitočné informácie o pohanke.
Suroviny:
- 3 šálky udusenej pohánky bio
- 1 šálku sterilizovanej kukurice
- 1 veľký rajčiak
- 1 menšia uhorka
- 1 paprika
- 1 cibuľa
- Zeleninový bujón WURZL na ochutenie
- Ľahká sójová zálievka
Postup:
Zeleninu nakrájame na malé kúsky. Zmiešame s ostatnými surovinami a podľa potreby dochutíme. Podávame samostatne alebo s chlebom.
Sójová zálievka
- 4 dl vody
- 100 g hladkej múky
- 100 g slnečnicového oleja bio
- 1 polievková lyžica zeleninového bujónu WURZL
- 1 polievková lyžica trstinového cukru bio
- 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 4 dl sójového mlieka Provamel bio
- soľ podľa chuti
Do vriacej vody prisypávame za stáleho šľahania múku a uvaríme na polohustú hmotu, musí byť hladká. Počkáme a do mierne vychladnutej zmesi vmiešame postupne olej a sójové mlieko. Nakoniec dochutíme a necháme vychladnúť v chladničke v uzavretých pohároch. Môžeme podávať aj ako letnú nátierku na chlieb alebo dressing na hotové jedlá.
Náš tip:
Namiesto sterilizovanej kukurice použijeme čerstvú. 2-3 klásky uvaríme v osolenej vode do mäkka a zrná olúpeme.
Info pre Vaše zdravie:
Pohánka je bohatým zdrojom prírodného rutinu – vitamínu P. Keďže neobsahuje lepok, je vhodná pre bezlepkovú diétu. Je to nutrične a dieteticky hodnotná plodina, ľahko stráviteľná, s obsahom vlákniny, vitamínov (najmä B1, B2, niacín, E a C) a minerálov. Pohanka obsahuje 18 rôznych aminokyselín, z toho lyzínu až 4-krát viac ako pšenica. Je tiež bohatá na kyselinu linolovú a linolénovú, ktoré sa podieľajú na znižovaní hladiny krvného cholestorolu a prevencii proti ateroskleróze. Pohánka je dôležitým zdrojom zinku, medi, selénu, mangánu a iných stopových prvkov.
Pohánka má posilujúci účinok na
imunitný systém, zvýšenie pružnosti cievnych stien, reguláciu krvnej zrážanlivosti a obsahu cholesterolu v krvi. Je vhodná aj pre diabetikov a doporučuje sa ako diéta pri ochorení zažívacieho ústrojenstva.