BIO spotrebiteľ

Pohánkový šalát so zeleninou

15.07.2005 07:12
Pohánkový šalát v ktorom nechýba zelenina je ďalší recept na toto leto. Samozrejme nevynecháme ani užitočné informácie o pohanke.
Suroviny:
  • 3 šálky udusenej pohánky bio
  • 1 šálku sterilizovanej kukurice
  • 1 veľký rajčiak
  • 1 menšia uhorka
  • 1 paprika
  • 1 cibuľa
  • Zeleninový bujón WURZL na ochutenie
  • Ľahká sójová zálievka


Postup:
Zeleninu nakrájame na malé kúsky. Zmiešame s ostatnými surovinami a podľa potreby dochutíme. Podávame samostatne alebo s chlebom.

Sójová zálievka
  • 4 dl vody
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g slnečnicového oleja bio
  • 1 polievková lyžica zeleninového bujónu WURZL
  • 1 polievková lyžica trstinového cukru bio
  • 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 4 dl sójového mlieka Provamel bio
  • soľ podľa chuti


Do vriacej vody prisypávame za stáleho šľahania múku a uvaríme na polohustú hmotu, musí byť hladká. Počkáme a do mierne vychladnutej zmesi vmiešame postupne olej a sójové mlieko. Nakoniec dochutíme a necháme vychladnúť v chladničke v uzavretých pohároch. Môžeme podávať aj ako letnú nátierku na chlieb alebo dressing na hotové jedlá.

Náš tip:
Namiesto sterilizovanej kukurice použijeme čerstvú. 2-3 klásky uvaríme v osolenej vode do mäkka a zrná olúpeme.

Info pre Vaše zdravie:


Pohánka je bohatým zdrojom prírodného rutinu – vitamínu P. Keďže neobsahuje lepok, je vhodná pre bezlepkovú diétu. Je to nutrične a dieteticky hodnotná plodina, ľahko stráviteľná, s obsahom vlákniny, vitamínov (najmä B1, B2, niacín, E a C) a minerálov. Pohanka obsahuje 18 rôznych aminokyselín, z toho lyzínu až 4-krát viac ako pšenica. Je tiež bohatá na kyselinu linolovú a linolénovú, ktoré sa podieľajú na znižovaní hladiny krvného cholestorolu a prevencii proti ateroskleróze. Pohánka je dôležitým zdrojom zinku, medi, selénu, mangánu a iných stopových prvkov.

Pohánka má posilujúci účinok na imunitný systém, zvýšenie pružnosti cievnych stien, reguláciu krvnej zrážanlivosti a obsahu cholesterolu v krvi. Je vhodná aj pre diabetikov a doporučuje sa ako diéta pri ochorení zažívacieho ústrojenstva.





Hodnotenie: 80%, 2 hlasy Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Martina LamačkováPredáva a radí ľudom pri nákupe biopotravín v BIO obchode U malého princa v Trenčíne.

Súvisiace články


Diskusia: Pohánkový šalát so ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Recepty, zdravá výživa
    Receptár je o tom, ako dobre jesť, veľa neminúť a čo najmenej variť.



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií