BIO spotrebiteľ

Pajaseň žliazkatý

13.07.2006 00:01
Pajaseň žliazkatý - Ailanthus altissima (Mill.) Swingle, syn.: Ailanthus gladulosa Desf.
Pajaseň žliazkatý je dekoratívny strom, vysoký 20 až 25 m, pochádzajúci z Činy. Do Európy bol privezený v roku 1751. Na Slovensku je najrozšírenejším introdukovaným ázijským druhom. Rastie v pôvodných i druhotných spoločenstvách, pričom sa správa invázne. Radí sa k zdomácneným neofytom.
Pajaseň žliazkatý
Pajaseň žliazkatý


Má veľké, 40 až 60 cm dlhé, nepárno perovito zložené listy z 11 -19 lístkov. V bezlistom stave vyniká sýtooranžová dreň konárov. Súkvetie malých jednopohlavných zapáchajúcich kvetov je vrcholová metlina. Kvitne v júni až auguste. Plodom sú podlhovasté krídlaté nažky.

Pajaseň má nízke nároky na obsah živín v pôde, je tolerantný voči suchu, soliam a znečisteniu ovzdušia, produkuje veľké množstvo semien a preto sa rýchlo sa šíri.

Ohniskami rozširovania sú veľké mestá a sídla, kde má tendenciu monopolizovať biotop. Spolupôsobiť tu môže aj alelopatický účinok výlučkov kôry koreňov, ktorý reguluje uchytenie konkurečných druhov. Šírenie postupuje pozdĺž komunikácii -líniová migrácia, ale i vodou a vtákmi.

Jeho ďalšie pestovanie už nie je žiadúce, pretože predstavuje značné nebezpečenstvo pre teplejšie oblasti Slovenska.





Hodnotenie: 75.6%, 9 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Rudolf PadoPredseda a projektový manažér OZ TATRY. Vyštudoval geológiu a geochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. OZ
TATRY realizuje dlhodobú víziu nazvanú Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne.

Súvisiace články


Diskusia: Pajaseň ...

    Mojej matke sa tato rastlina pacila a tak zasadila jeden koren pri vstupnej brane na svoj pozemok. Popri tejto jednej rastline sa stale obnovuju nove odnoze, ktore prilezitostne likvidujem. Ale v toto leto som si vsimol, ze na zelenych kvetoch sa zdrzuje vela vciel...je mozne, ze by Pajaseň žliazkatý bol medonosny?
    opravar   Reagovať
     
    0
     
    0

    Odpoved

    Zial, na tuto otazku Vam nedokazem kvalifikovane odpovedat.
    Rudolf PADO   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Pajaseň žliazkatý

    V knihe Včelárske dreviny a byliny je uvádzaný aj včelársky význam pajaseňa
    Marta Viteková   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Toky nie sú stoky!
Občianske združenie TATRY z Liptovského Mikuláša v spolupráci s Centrom environmentálnych aktivít z Trenčína Vám na serveri BIO spotrebiteľ ponúkajú možnosť vydať sa na cestu vody. Chceme ukázať, akou zraniteľnou je krajina a čo môžeme urobiť preto, aby sa stala nielen vizuálne krajšou, ale aj ekologicky stabilnejšou a produkčnejšou.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií