BIO spotrebiteľ

Sumach pálkový

13.07.2006 00:04
Sumach pálkový - Rhus Typhina L., syn.: Rhus hirta (L.)Sudw.
Sumach pálkový - ker alebo strom pôvodom z východnej časti Severnej Ameriky.
Sumach pálkový
Sumach pálkový
K nám sa dostal ako okrasná drevina, ktorá sa dodnes pestuje v parkoch a záhradách.

Mnohojarmové, nepárno perovito zložené listy sú dlhé 50 cm. Nápadné sú najmä v jesennom období, keď sa ich farba mení na vínovočervenú ide o dvojdomú rastlinu. Samičie kvety sú červené a samčie žlté. Kvety sú drobné usporiadané v dlhých koncových metlinách. Objavujú od júna -júla. Plodom je kôstkovica.

Naúzemí Slovenska sa zatiaľ vyskytuje väčšinou v kultúrach, tzn. pestovaný v parkoch a záhradách, do voľnej prírody preniká len veľmi ojedinelo. Niekde sa môže pestovať aj ako medonosná rastlina.

Pomocou podzemných poplazov sa veľmi rýchlo šíri a obsadzuje stále nové a nové stanovištia, z ktorých postupne a často veľmi úspešne vytláča domáce dreviny. V tom treba vidieť nebezpečenstvo tohto druhu.





Hodnotenie: 82%, 10 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Rudolf PadoPredseda a projektový manažér OZ TATRY. Vyštudoval geológiu a geochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. OZ
TATRY realizuje dlhodobú víziu nazvanú Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne.

Súvisiace články


Diskusia: Sumach ...

    Re: Sumach pálkový

    Dobry den,
    minuly rok sme na zahrade vytali 4 stromy sumachu, ktore tam nasadil predchadzajuci majitel. Tohto roku nam zacali vyrastat same male sumachy po celom travniku z korenov, ktore sme nechali v zemi. Netusili sme, ze je to invazny druh a tazko zlikvidovatelny. Pravidelne ich vytrhavame ale rastu neuveritelne rychlo a zda sa nam, ze stale ich je viac a viac. Viete nam poradit, ako sa sumachu uplne zbavit? Na zahrade nepouzivame ziadnu chemiu (ani predchadzajuci majitel) a neradi by sme ju niecim zamorili. Je tu vsak este jeden problem. Sumach rastie aj za nasim plotom na pozemkoch susedov, ktori to zatial neriesia. Da sa tejto uplne dreviny zbavit? Dakujem za odpoved.
    Elena Mala   Reagovať
     
    1
     
    0

    Re: Sumach pálkový

    Dobrý deň,
    posledne dni okolo 20.6.2016 sledujem moje včely ako vo veľkom počte sadajú na sumach pálkovy. Odoberajú peľ, alebo nektár? Je to dobra rastlina pre včely? Keďže sa ľahko rozmnožuje môžem si ju nasadiť v okolí včelnice? Nepokazím tam niečo?
    Ď.
    Miro   Reagovať
     
    0
     
    0

    Re: Re: Sumach pálkový

    Nič nesaď!!! Sumach je invazívna rastlina ktorej sa nezbavíš.Je zákonom zakázané ju pestovať ,prechovávať a rozširovať.Vlastník pozemku je povinný takéto rastliny likvidovať.
    Igor   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Toky nie sú stoky!
Občianske združenie TATRY z Liptovského Mikuláša v spolupráci s Centrom environmentálnych aktivít z Trenčína Vám na serveri BIO spotrebiteľ ponúkajú možnosť vydať sa na cestu vody. Chceme ukázať, akou zraniteľnou je krajina a čo môžeme urobiť preto, aby sa stala nielen vizuálne krajšou, ale aj ekologicky stabilnejšou a produkčnejšou.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií