BIO spotrebiteľ

Železné kovy a farebné kovy

02.03.2007 08:05
Farebné kovy patria medzi veľmi dobre recyklovateľný odpad. Ich recyklácia sa vyznačuje veľmi dobrými ekonomickými ukazovateľmi, preto je pre mnohé zberne druhotných surovín zaujímavé ich vykupovať.
Recykláciou farebných kovov sa značne šetria primárne suroviny (rudy), náklady na dopravu surovín a najmä energia. Podľa niektorých zdrojov sa recykláciou hliníka ušetrí až 95% energie potrebnej na jeho výrobu z hliníkovej rudy – bauxitu. V prípade hliníka sa recykláciou zachránia tisíce hektárov dažďových pralesov v Južnej Amerike, pretože na týchto územiach sa bauxit ťaží väčšinou povrchovo. Hlinikárne sú tiež veľkými znečisťovateľmi životného prostredia prachom a spotrebiteľmi rudy.

Hliník sa v súčasnosti využíva na výrobu jednorazových obalov, ako sú plechovky na nápoje, rôzne kelímky, vrchnáky na nápoje, jogurty. Okrem toho sa vďaka svojim dobrým vlastnostiam využíva v stavebníctve, pri výrobe dopravných prostriedkov, v energetike. Z dôvodu veľkého zaťaženia životného prostredia pri ťažbe, doprave a spracovaní hliníka by sa malo (ak je to samozrejme možné) používanie hliníka na výrobu obalov potravín nahradiť inými obalovými materiálmi.

Veľmi dobre recyklovateľnými sú i meď a cín, ktoré je možné opätovne využiť na výrobky s pôvodnou kvalitou. Recyklovateľné a v zberných surovinách vykupované sú najmä medené káble, trubky a plechy. Cín je možné recyklovať z plechoviek na potraviny a nápoje. Niektoré sú vyrábané z tenkého oceľového plechu pokrytého tenkou vrstvou cínu. Priemerne jedna tona takýchto plechoviek obsahuje až 4 kg čistého cínu, ktorý sa po recyklovaní využíva v energetike na výrobu transformátorov.

Železný šrot je významnou druhotnou surovinou, ktorá sa používa pri výrobe ocele. Oceľ sa vyrába vo viacerých formách, podľa požiadaviek na chemicko-fyzikálne vlastnosti pri využívaní ocele. K dosiahnutiu určitých vlastností (antikorózne a tepelné vlastnosti) je potrebné pridávať do surového železa niektoré chemické látky, najmä niektoré farebné kovy (najmä nikel a chróm), ktoré sa stávajú súčasťou výsledného výrobku. Recykláciou železného šrotu sa ušetrí primárna surovina (železná ruda), voda a energia, ktorá je potrebná pre tavenie a úpravu rudy. Okrem toho sa zníži zaťaženie životného prostredia ťažbou, spracovaním a dopravou železnej rudy ako aj znečisťovaním ovzdušia.

Železný šrot je úplne recyklovateľný a vykupujú ho zberne druhotných surovín. Súčasťou mnohých plechov je i tenká povrchová vrstva iného kovu, najmä zinku a hliníka, ktorá zabezpečuje niektoré povrchové vlastnosti výrobku. Karosérie áut sú vyrábané z pozinkovaného oceľového plechu. Pri recyklovaní sa zinok, hliník a ďalšie kovy oddeľujú od ocele a je možné ich opätovne využiť. Takto sa vracia do výroby až 35% zinku využívaného v priemysle.

Recyklácia hliníkových plechoviek na nápoje vzrastá

V Japonsku vzrástla recyklácia hliníkových plechoviek zo 65 na 70%, čo predstavuje 190 tisíc ton recyklovaných plechoviek v roku 1996. Západná Európa recykluje 37% (r. 1996). Medzi jednotlivými krajinami existujú značné rozdiely. Kým Švédsko recykluje 91%, Nemecko, Švajčiarsko, Nórsko, Fínsko asi 80%, Francúzsko 14% a Portugalsko 17%.

(Waste & Env. Today 11/97 in Odpady 11/98)

Oceľové plechovky v USA

V USA sa používa stále väčšie množstvo oceľových plechoviek. Najviac sa ich využíva na balenie potravín – asi 90%, ďalej sa používajú na farby a aerosol. Celkovo sa ročne vyprodukuje okolo 2,6 milión ton plechoviek, z ktorých sa recykluje asi 1,5 milión ton, čo je približne 57% z celkového množstva. Opatreniami na zníženie množstva odpadu sa znížila váha týchto plechoviek o 34% v priebehu posledných 25 rokov.

(Waste Age 2/1998 in Odpady 2/1999)


Čo môžeme urobiť my?
  • Nekupovať nápoje balené v plechovkách.
  • Uprednostňovať sklenené obaly.
  • Triediť kovový odpad a nevhadzovať do komunálneho odpadu.





Hodnotenie: 80%, 7 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Rudolf PadoPredseda a projektový manažér OZ TATRY. Vyštudoval geológiu a geochémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. OZ
TATRY realizuje dlhodobú víziu nazvanú Program obnovy krajiny v podtatranskom regióne.

Súvisiace články


Diskusia: Železné kovy a farebné ...



    Pridať názor na článok





    BIO magazín

    Odpad



    Najčítanejšie v rubrike



    Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií