BIO spotrebiteľ

Predpestovanie priesad - účel

16.03.2005 08:51
Predpestovanie priesad bežne používa nejeden záhradkár. Ja sa však v rámci témy: "Pestovanie zeleniny bez chémie a bez driny" zameriam na eko záhradky a ekologických pestovateľov zeleniny. Dnes Vám poviem o tom, aký účel, výhody a nevýhody má predpestovanie priesad.

Väčšina druhov zelenín sa v ekologickom systéme pestovania musí realizovať z predpestovaných priesad.

V prvom rade je to nutnosť pri všetkých teplomilných druhoch ako sú rajčiaky, paprika, baklažán, melóny, uhorky, pretože by z priameho výsevu v našich klimatických podmienkach veľmi ťažko dorástli do zberu.

Predpestovanie priesad je tiež nutné pri druhoch zelenín s dlhou vegetačnou dobou, ktorých počiatočný vývoj je veľmi pomaly (zeler buľvový, pór) a skorých druhov hlúbovín a šalátu kvôli skráteniu doby pestovania na poli a skoršiemu zberu.

Predpestovanie priesad v systéme ekologického poľnohospodárstva však volíme aj u tých druhov zeleniny, ktoré sa v našich podmienkach dajú vypestovať z priameho výsevu na pole (neskoré hlúboviny), kvôli:

  1. zníženiu rizika poškodenia vzchádzajúcich rastliniek „škodcami“ (skočky),
  2. zvýšeniu konkurenčnej schopnosti voči burinám a
  3. lepšiemu využitiu plochy pôdy v rámci osevného postupu (predplodina, hlavná plodina, následná plodina).

Výhody predpestovania priesad

  1. Predpestovaním priesad sa dá urýchliť zber najmenej o 2 až 3 týždne.
  2. Nezanedbateľné je aj to, že sa predpestovaním priesad výrazne ušetrí drahé osivo.

Nevýhody predpestovania priesad

  1. Predpestovanie priesad však vyžaduje vybudovanie vykurovaného priestoru (skleník, fóliovník, parenisko), väčšie náklady na materiálne - technické vybavenie a každodennú dôslednú starostlivosť.
  2. Pri nepriaznivom priebehu počasia v termínoch výsadby na vonkajšie stanovištia je riziko prerastania priesad.


Ideálnym riešením by bolo nakúpiť si hotovú sadbu zelenín od špecializovaných pestovateľov priesad. Je však nutné, aby aj títo boli riadne uznaní ekologickí pestovatelia.

V praxi zatiaľ neostáva nič iné, len si sadbu vypestovať vo vlastnej réžii. Je to aj v súlade s požiadavkou trvalo-udržateľného rozvoja - v maximálne možnej miere dosiahnuť uzavretý systém s vlastným kolobehom látok a produktov na farme.

Dnes to bola skôr taká teória. V ďalšej časti Vám niečo poviem o spôsoboch predpestovania priesad, kde sa už dostaneme viac k samotnej praxi.

priesady plodová zelenina osivo baklažány priesady papriky priesady paradajok priesady zeleniny priesady uhoriek ekologické pestovanie




Hodnotenie: 88%, 5 hlasov Ako veľmi sa Vám páči tento článok? Dajte mu svoj hlas.

Ing. Ján Šlinskýekologický pestovateľ zeleniny a propagátor systému AGROKRUH.

Súvisiace články


Diskusia: Predpestovanie priesad ...

    Ohlas

    Síce teória, ale dosť konkrétna, vecná, zaujímavá a užitočná.
    Ďakujem.
    Jozef Neoral   Reagovať
     
    0
     
    0

    cakam na dalsie casti a hladam ekologicke semienka, Iveta Compelova, Kezmarok
      Reagovať
     
    0
     
    0

    HMMM

    PROSIM VAS PORADTE MI AKO MAM VYPESTOVAT MELON
    PESTOVATELKA   Reagovať
     
    0
     
    0



Pridať názor na článok





BIO magazín

Prírodna záhrada
Tipy pre Vašu prírodnú záhradu plnú života.



Najčítanejšie v rubrike



Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Viac informácií