Pohánkový nákyp
Suroviny
- 1 šálku BIOpohánkovej lámanky
- 500 g postrúhaných jabĺk
- 3 tenké plátky masla
- 1 vajce
- 1 biely jogurt (zvolenský)
- 1 šálku sušených hrozienok
- 1 vanilkový cukor
- 1 čajovú lyžičku škorice
- med
- 1 slivkový kompót
Postup
Pohánkovú lámanku prepláchneme, zalejeme 1 šálkou vody a privedieme do varu. Potom vypneme a necháme pod pokrievkou „dôjsť“. Zatiaľ zmiešame jablká s vanilkovým cukrom, škoricou, umytými hrozienkami a ochutíme medom. Do mierne vychladnutej pohánky pridáme maslo, vajce, jogurt a jablkovú zmes. Cesto rozotrieme na vymastený a strúhankou vysypaný plech. Na vrch poukladáme slivky a pečieme asi 25 minút pri 200 ºC.
Podávame poliate šťavou zo slivkového kompótu ako teplé hlavné jedlo alebo vychladnuté ako príjemný olovrant.
Poznámka
Tip pre maminy:
V recepte je možné nahradiť med javorovým sirupom alebo jablkovou šťavou. Malým deťom môžeme vynechať okrem medu aj škoricu a vanilku, príp. uvarenú pohánkovú lámanku len zmiešame s jabĺčkom (banánom) a podávame.
Tip pre partnerky a manželky:
Našim milým polovičkám nákyp viac osladíme a podávame ako dezert, v žiadnom prípade nie ako hlavné jedlo...
Prajem Vám dobrú chuť!
Zuzana Gallayová
Recept pridaný: 21.12.2005
Zaujal: 4254 krát